čtvrtek 16. května 2013

Jak (ne)pořádat běžecké závody

Ve středu jsem si byl zaběhnout první závod letošního Triexpert Cupu, což je vlastně takový letní běžecký pohár, jehož závody se konají od května do září každou středu v podvečer a točí se pět různých míst stále dokola.

Vlastně jsem uvedl špatný název, od letoška je to totiž Triexpert Asics Cup. Ještě asi před třemi lety se seriál jmenoval poeticky a výstižně Letní běžecký pohár, jenže pak se do toho začal montovat Triexpert, což je síť specializovaných běžeckých prodejen. To by samozřejmě nebylo nic špatného, jenže kromě toho, že jsou dost předražení, hrají si na veliké profíky a podobně vedou i tento běžecký seriál.
Od letošního roku se opět zvedlo startovné, tentokrát na již nelidových 70 Kč s vysvětlením, že nově bude pro závodníky zajištěn větší komfort! Paráda, dvě toiky, "oficiální" úschovna zavazadel a lékař, který není v cíli, nýbrž jede vedle závodníků na kole, to vážně stojí za to. Navíc pro letošek novinka! Z technických důvodů je maximální počet závodníků stanoven na 280. Čili já se v 5 hodin odpoledne rozhodnu, že se půjdu proběhnout na závod, přijdu včas na prezentaci a tam mě pošlou do háje, že vyčerpali limit. Sladké.

Dalším fenoménem Triexpertu jsou běžecké tréninky. V principu jde o to, že přijdeš, zaplatíš a pak spolu s dalšími hobbíky běháš hodinu na Palačáku a je tam trenér. Vlastně je to celé zaměřené na cílovou skupinu Triexpertu, a to jsou movití lidé, kteří hledají nový druh zábavy. Tou se pro ně běhání může stát, a nemají problém za to řádně zaplatit. Mám dojem, že touto cestou se vydává i samotný Letní běžecký pohár.

Abych vše uvedl do kontextu, včera v Pisárkách panovalo pěkné počasí a vzhledem k tomu, že se jednalo o první závod a každý závodník musel dodat čestné prohlášení o tom, že není kripl a uběhne 6 km (ano, další specialitka; zajímavé, že na zimním Brněnském běžeckém poháru, kde se standardně běhá desítka v mnohem tvrdších podmínkách nic takového potřeba není), byla na prezentaci fronta. Spíkr se všem omlouval, všechno v pohodě, posuneme start o 10 minut. Odešel jsem se tedy rozklusávat s vědomím, že mám dostatek času a že start nebude v 18:00, nýbrž v 18:10.

Při rozcvičování se cca 100 metrů od startu, ve směru závodní trati, jsem si všiml špalíru lidí na startovní čáře. Podotýkám, že tou dobou bylo cca 18:02. Trochu mě to rozhodilo, rozběhl jsem se ke startu. Mezitím zazněl startovní výstřel, takže jsem se prodíral v protisměru, abych mohl proběhnout startovní bránou (kvůli čipu, měřícímu čas, jsme přeci na profi závodech!). Doteď mi není jasné, jakým způsobem se mi podařilo prodrat se mezi hobíky až do čela závodu a udržet pohodlné třetí místo (nechci vědět, kolik lidí jsem loktem poslal k zemi).

Na trati bylo mimochodem poměrně špatné značení, ale to je jen detail. V cíli se pořadatelé omlouvali, sypali si popel na hlavu a z rukávu sypali důvody, proč se to stalo. Ale dokonale tato situace vystihla, jak moc si Triexpert hraje na něco, co není. Vzhledem k oficiálním výsledkům, kde jsem uvedený na prvním místě, si lze odvodit, že první a druhý v cíli měli stejné problémy jako já, tedy nestihli start, ale už se nevraceli na startovní čáru a neměli v čipu čas startu, proto je pořadatelé diskli. Takové řešení mi připadá dost nefér, ale třeba se na něm s aktéry dohodli, nevím. Já jsem ihned po doběhu klusal zpět domů.


Pohled na startovní čáru. Zajímavé, že na ni v předních řadách nestojí vítězdruhý ani třetí v pořadí...

1 komentář: